Ik trakteer je op gebak als je een onvoldoende haalt

Onlangs was er bij het programma Jacobine op NPO 2 aandacht voor stress bij jongeren. Wat te doen tegen de toename van burn-out onder jongeren?

Te gast was onder andere minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Arie Slob en zijn verhaal vond ik zo inspirerend dat ik dit graag met jullie deel.

Hij vertelde over zijn dochter die ontzettend goed presteerde op school. Arie maakte zich als vader alleen erg zorgen over de stress die dat met zich meebracht en heeft toen tegen haar gezegd. ”ik trakteer je op gebak als je een onvoldoende haalt.”

Zou jij een onvoldoende belonen?

Natuurlijk is dit niet om de onvoldoende te belonen, maar vooral om te stimuleren dat ze wat meer rust ging nemen. En aan de andere kant… waarom belonen we eigenlijk alleen maar voldoendes? Waarom belonen we niet wat meer de moeite die iemand ergens in gestoken heeft?

Ik ken kinderen die met enorm veel moeite een 5,5 halen waarbij dat dan nog steeds niet goed genoeg is. Ik heb ook kinderen gezien die met gemak een 8,5 halen en wel beloond worden. De prestatiedruk zit er al vroeg in bij onze kinderen.

Op zoek naar balans

Hoe fijn zou het zijn als de jongeren worden gestimuleerd hun beste beentje voor te zetten, maar wel op een manier die bij hen past en met een goede balans tussen hard werken en rust pakken?

De vraag die bij Jacobine werd gesteld is hoe we de toename van burnouts kunnen voorkomen bij jongeren. Dat kunnen we doen door zelf als volwassenen het goede voorbeeld te geven. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Wat geef jij je kinderen mee?

Kijk eens hoe jij zelf omgaat met prestatiedruk, hulpvragen van de mensen om je heen, het zorgen voor jezelf. Welk voorbeeld geef jij aan jou kind(eren)? En is dat echt wat je ze mee wilt geven of gun je hen een relaxter leven?

Er zijn ontzettend veel ouders die geen tijd voor zichzelf nemen omdat ze vinden dat al hun vrije tijd naar de kinderen moet gaan. Maar besef dat je hen daarmee ook laat zien dat zorgen voor jezelf op de laatste plaats komt.

Dat doorgroeien in je werk gelijkstaat aan keihard werken en een slechte werk privé balans is inmiddels de standaard geworden in Nederland. Laten we gezamenlijk het goede voorbeeld geven zodat het voor onze kinderen wat gemakkelijker wordt.

Wil jij werken aan je werk privé balans, maar heb je daar wat tips bij nodig? Wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je gratis mijn e-book 3 steengoede tips voor een betere werk privé balans, speciaal voor ambitieuze vaders .

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stephanie Osunwokeh – van Buitenen

06 – 51 24 52 87

KIES Company  ©  2019

Wil jij mijn ondernemers- en productiviteitstips ontvangen?