Coaching

Werk en privé houd je niet gescheiden

De scheidslijn tussen ons werk en ons privéleven wordt steeds kleiner. Veel mensen vinden dat lastig en willen juist een hele duidelijk scheiding hebben. Maar ik geloof dat je werk en privé nooit helemaal kan scheiden.

Natuurlijk is het goed om qua bereikbaarheid een duidelijke grens te trekken, maar wanneer jij privé problemen hebt zijn die tijdens je werktijd niet ineens opgelost. En op het moment dat er op je werk zeer stressvolle dingen spelen, dan lukt het maar moeilijk om heel relaxed thuis te komen.

Je gevoel neem je altijd met je mee

Op het moment dat jij ergens mee zit, of dat nu speelt binnen je gezin, in je sociale leven of op je werk, heb je daar zowel mentaal als fysiek last van. Stress kost energie en dat heeft dus meer effect dan alleen piekeren. Misschien herken je wel dat je erg moe thuiskomt of dat je op je werk wat minder geconcentreerd bent. Of je hebt minder zin om met vrienden af te spreken omdat je al genoeg aan je hoofd hebt met alleen je werk en je gezin.

Alles heeft effect op elkaar en wanneer het op één van deze drie onderdelen niet helemaal lekker loopt, zul je dat overal merken.

Vaak willen we het niet laten merken als het even minder gaat. We willen elke dag functioneren op top niveau en nergens tekort schieten. Zowel zakelijk als privé willen we alle ballen hoog houden en iedereen tevreden houden (zowel mannen als vrouwen). En hey, zolang je net doet alsof er niets aan de hand is en je werk en privé gescheiden houdt, gaat dat prima toch?

Fout!

Vechten, vluchten of bevriezen?

We hebben 3 overlevingsmechanismen: vechten, vluchten en bevriezen. De kans dat een van deze 3 de kop opsteekt als je ergens stress ervaart is groot en de keuze die je (onbewust) maakt zal op je hele dag, zakelijk én privé, effect hebben.

Stel je voor dat je een paar hele slechte nachten hebt gehad en je hebt wat tegenslagen bij een project dat je al af had willen hebben.

Vechten ziet er als volgt uit:

Dat gesprek wordt niks. Ik ben helemaal niet scherp vandaag. Maar ik moet dat gesprek door laten gaan.

Vluchten is meer:

Ik ben echt veel te moe en ben er niet bij met mijn hoofd. Ik zeg het gesprek wel af en trek me helemaal terug vandaag.

Bevriezen is helemaal alles uit handen geven:

Ik twijfel echt waar ik verstandig aan doe.

Bij bevriezen gaat de afspraak ook door, want heb je zolang getwijfeld dat je de afspraak niet meer af kan zeggen.

In 2 stappen van overleven naar leiding nemen

Van overleven naar leiding nemen kun je in slechts 2 stappen. De eerste stap is bewust worden van wat er gebeurt en herkennen wat jouw valkuilen zijn. Pas als je bewust bent van hoe jij reageert op zaken, kun je dingen veranderen. Daarnaast is het belangrijk om bewust te kijken naar waar je nu daadwerkelijk stress van hebt.

Stap 2 is om de zaken bespreekbaar te maken. Gedeelde smart is halve smart. Soms is het alleen even uiten en niet langer jezelf dwingen het alleen te moeten doen al genoeg. Daarnaast zul je merken dat je ook eerlijker naar jezelf bent als je zaken met anderen deelt. Soms zijn we zo bezig met anderen laten zien dat we het allemaal wel aankunnen, dat we onze eigen stress niet meer serieus nemen. Eigenlijk ben je dan aan het liegen tegen jezelf.

Als je eerlijk bent naar jezelf en zaken bespreekbaar maakt, dan heb je de juiste stappen gezet richting zelfleiderschap.

Evenwicht in je leven begint bij jezelf

Als je er klaar voor bent om zelf de leiding te nemen, dan kun je werken aan evenwicht in je leven. Het begint namelijk allemaal bij jou. Jij bent de kern en jij bent de gemeenschappelijke factor in je werk, je gezin en je sociale leven. Je kunt naar anderen blijven wijzen, maar jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat dingen veranderen.

Wanneer jij er klaar voor bent, ben ik er klaar voor om jou verder te helpen!

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page