Coaching

Wat als je geen keuze meer hebt ?

Een burnout of een depressie. Het zijn momenten waarop je geen keuze meer hebt. Jouw lichaam heeft het volledig overgenomen en je kunt niet anders dan toegeven aan de rust die het nodig heeft.

Helaas zijn er ook een hoop mensen die burnouts en depressies afdoen als een modeverschijnsel. Omdat we het vroeger minder hoorden, wil dat niet zeggen dat het er niet was. Daarnaast is er ontzettend veel veranderd in de afgelopen decennia in onze leefstijl en om ons heen en daardoor zijn er bepaalde ziektes die steeds meer de kop opsteken, niet alleen burnout en depressie. Zo is het aantal tumoren tussen 1990 en 2018 verdubbeld! (bron: cijfers over kanker)

Waarom noemen we het krijgen van kanker geen modeverschijnsel en het krijgen van een burnout of depressie wel? En dat terwijl we door burnout en depressie serieus te nemen, een deel van deze ziektes kunnen voorkomen.

Maak ogenschijnlijk kleine dingen bespreekbaar

Een burnout of depressie is er niet van de een op de andere dag. Vaak zijn er achteraf gezien al heel wat signalen genegeerd. Deels heeft dit te maken met het beeld dat er heerst. Daarmee bedoel ik niet alleen het ”modeverschijnsel”, maar ook dat het gezien wordt als je eigen schuld.

Ik geloof daar niet in. Wat ik wel geloof is dat je het (in sommige gevallen) kunt voorkomen. Maar om het te voorkomen moet je je wel bewust zijn van jouw valkuilen, ergernissen en stress triggers. Met stress gaat het dan niet alleen om het druk hebben, maar ook stress als in onrust in je lijf. Misschien ben je ergens heel kwaad om, heb je verdriet wat je wegdrukt of heb je twijfels die je niet deelt. Het heeft allemaal effect op jouw gemoedstoestand en dus is het een risico factor.

Door ogenschijnlijk kleine dingen bespreekbaar te maken kun je erger voorkomen. Gedeelde smart is halve smart is niet voor niks een veelgebruikt gezegde. Doe dit met iemand die jij vertrouwt. Dat kan je partner zijn, maar ook een professional als je het (nog) lastig vindt om zaken thuis bespreekbaar te maken.

Kijk en luister naar de mensen om je heen

Andersom kun je er ook voor een ander zijn. Misschien is er iemand in je omgeving waarvan je weet dat die al een tijdje niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Of zijn er stress factoren waar jij zelf last van hebt en waarvan je weet dat die op een ander ook effect hebben. Beleef je dingen samen en toch alleen?

Geef eens wat vaker aan de ander aan: ik zie je. Als er iets is, dan ben ik er voor je.

Je hoeft het niet uit een ander te trekken, maar er vanuit gaan dat iemand wel weet dat je er bent is een gevaarlijke aanname. Het kan nooit kwaad dat nog eens (extra) te melden.

KIES bewust en KIES persoonlijk

Er is geen ultieme tip om een burnout of depressie te voorkomen, behalve KIES bewust en KIES persoonlijk.

Vaak volgen we het pad van een ander of een pad ”omdat het zo hoort”. Maar ieder van ons heeft een eigen pad te bewandelen. Zolang je bewuste keuzes maakt en persoonlijke keuzes is alles mogelijk.

Werk jij graag 80 uur per week of wil je juist 24 uur werken en daarbinnen een mooi bedrijf opzetten? Wil jij elk weekend vrij of verdeel je je werk liever over 7 dagen waardoor je doordeweeks je kinderen van school kan halen? Het is helemaal aan jou! Maar wat je ook beslist, zorg dat het JOUW beslissing is en niet die van de buitenwereld. Want wat een burnout en depressie wel gemeen hebben met elkaar is dat het vaak ontstaat doordat je alleen maar bezig bent met wat je nog moet doen voor anderen wat ten koste gaat van jou.*

*uitgezonderd situaties waarbij het een medische oorzaak betreft.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page