Een man moet zijn gezin onderhouden

coins-1523383_640

De traditionele taakverdeling is dat de vrouw de zorgtaken op zich neemt en dat de man des huizes voor het geld zorgt. Alleen al het feit dat we het woord traditioneel blijven gebruiken zorgt ervoor dat de verschuiving hierin erg traag verloopt.  

Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven.  

Het wordt tijd om een andere traditie te beginnen.

Een traditie waarin stellen als een team samenwerken om zowel inkomsten als zorgtaken samen te verdelen. Elke verdeling is daarin prima.

Wanneer je als vader vooral focust op het financieel zorgen voor je gezin, dan mis je een essentieel onderdeel van het vaderschap. Aanwezig zijn en opvoeden. Daarbij ben je als ouders altijd samen verantwoordelijk, zowel voor de zorg als financieel. Ook als alleen papa buiten de deur werkt, is het belangrijk te beseffen dat dit veelal een gezamenlijke beslissing is geweest en dat er dus vanuit alle kanten concessies gedaan moeten worden als er maar 1 inkomen is.

Ik sprak onlangs een vader die zich afvroeg hoe hij om moest gaan met alle woonwensen van zijn vrouw. Terwijl hij werkt, kijkt zijn vrouw woonprogramma’s – even heel zwart wit geschetst. Hij voelde daardoor extra druk om hard te werken en veel geld binnen te brengen. Wat ik hem adviseerde was om eerst eens na te vragen of die wensen wel echt wensen zijn. We zitten allemaal weleens te dromen over iets toch? Misschien wil jij als man een keer in een Ferrari rijden… maar moet je dan meteen zo hard gaan werken dat je ooit die Ferrari kan kopen? Of kan je ook wel leven zonder? 😉

Wat ik wil zeggen met dit voorbeeld is dat je als man een heleboel zelf aan het invullen bent.

Weet jij wat er daadwerkelijk nodig is om goed voor je gezin te zorgen?

Zit je regelmatig samen met je vrouw om de financiën, behoeften en wensen door te spreken? En nemen jullie daarin ook mee wat eventuele consequenties zijn als je die wensen wilt vervullen?

Het klinkt misschien heel simpel, maar minder dan de helft van de stellen gaat hier echt goed voor zitten. Hoe vaak ik niet hoor dat vader alle financiën doet en moeder de inkopen doet. Hoe kan jouw vrouw rekening houden met de uitgaven als ze niet weet hoe het ervoor staat?

Vorm een echt team

Op het werk vinden we het niet meer dan normaal om als team regelmatig te zorgen dat alle gezichten dezelfde kant op staan. Om als team een plan op te stellen en de taakverdeling te bespreken. Doe dat thuis ook eens. Bekijk samen wat voor jullie van belang is en hoe jullie alles zo in kunnen richten dat het voor alle partijen werkt.

Wil je graag meer weten over hoe jij een betere werk privé balans kunt creëren? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarin wij in 30 minuten bespreken wat jouw grootste probleem is, wat je wensen zijn en hoe je die kunt realiseren. Je krijgt sowieso een concrete tip waar je direct profijt van hebt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stephanie Osunwokeh – van Buitenen

06 – 51 24 52 87

KIES Company  ©  2019

WhatsApp chat