Coaching

3 tips om los te laten, óók als je het eigenlijk niet kan

Loslaten komt op vele manieren terug in ons leven. Kinderen worden groter. Er gebeuren dingen in ons leven waar we het niet mee eens zijn of die ons kwetsen. Er gebeuren dingen niet waarvan we juist wél willen dat het op ons pad komt. Hoe ga je daar allemaal mee om? Hoe zorg je dat er niet langer energie lekt?

Vasthouden kost veel energie

Loslaten is voor veel mensen erg moeilijk. Misschien herken jij dat ook wel. Vasthouden is de makkelijkste weg, de weg van de minste weerstand, maar uiteindelijk kost vasthouden je veel meer energie dan loslaten.

Neem als voorbeeld een factuur die betaald moet worden. Je moet natuurlijk wel in de gaten houden dat het bedrag op je rekening komt. Maar wanneer de betaaltermijn verstreken is, gaat er vaak heel veel energie naar die ene factuur. Herinneringen sturen hoort erbij, maar frustratie en ergernis over de situatie betekent dat je het continu vasthoudt en dat kost onnodig energie. Energie die je heel goed voor andere dingen kan gebruiken. De factuur wordt er trouwens ook niet sneller door betaald. Sterker nog, de communicatie wordt slechter en de bereidheid om te betalen neemt af.

Leuk en aardig hoor ik je denken… maar hoe moet ik daar dan mee omgaan?

Tip 1. Focus op datgene waar je wél controle over hebt

Er spelen ontzettend veel dingen in je leven. Welke aspecten heb je wél controle over? Focus je daarop. Bouw uit wat goed gaat en geef daar de aandacht aan. Stel dat je nog op een reactie van iemand zit te wachten. Stuur een reminder en ga dan met een andere klus aan de slag. Zet indien nodig nog een herinnering in je agenda op welk moment je nog een reminder moet sturen. Zo heb je een ”eindpunt” genoteerd en kun je het uit je hoofd halen.

Tip 2. Stel jezelf eens bewust de vraag hoeveel energie het je kost

Bewustwording is één van de belangrijkste stappen als je iets wilt veranderen. Wanneer je merkt dat je je weer druk maakt om iets vraag jezelf dan eens heel bewust af hoeveel energie er verloren gaat. Welke dingen heb je allemaal niet gedaan omdat je hiermee bezig was? Welke momenten heb je gemist of was je niet volledig aan het genieten omdat je met je hoofd ergens anders zat?

Leg het op een weegschaal en bekijk of het dit allemaal waard is.

Door alle frustratie kost bijvoorbeeld zo’n niet betaalde factuur meer dan alleen maar geld. Het kost je ook nog eens je gezondheid en de waardevolle momenten met je geliefden. Is het je dat waard? Of kies je ervoor om te accepteren dat jij hebt gedaan wat je kon en om het daarna in gedachten los te laten? (uitbesteden is trouwens ook nog een optie)

Tip 3. Neem je gevoel serieus en neem de leiding

Het is zo makkelijk om tegen een ander of tegen jezelf te zeggen joh, maak je niet zo druk. Laat het los. Als het zo makkelijk was, dan zat je dit blog nu niet te lezen.

Begin met je gevoel serieus te nemen zonder dat je een slachtofferrol aanneemt. Neem het waar en ben er ok mee dat je dat voelt. Of het nu om boosheid, verdriet of vreugde gaat. Alles mag er zijn.

Neem vervolgens de leiding door de feiten te benoemen en daar waar nodig actie te ondernemen. Heb je gedaan wat je kon en er verder geen controle meer over? KIES er dan bewust voor om het verder los te laten (eventueel met behulp van tip 2).

En denk eraan: niet kiezen is ook een keuze!

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page